Over kinderyoga

Waarom kinderyoga?

Van kinderen wordt veel gevraagd in onze maatschappij. Op school ligt de lat hoog en ook in hun vrije tijd hebben ze het druk. Er moet gepresteerd worden en er wordt veel van kinderen verwacht. Bij yoga ervaren kinderen hoe je je lichaam, geest en ademhaling samen kunt laten werken. De positieve effecten van yoga voor volwassenen worden zo toegankelijk voor  kinderen. Toch is kinderyoga anders dan yoga voor volwassenen. Er wordt meer gebruik gemaakt van verhaallijnen om de aandacht bij de oefeningen te houden en de houdingen zijn simpeler en minder spiergericht. 

Jonge kinderen zijn aangeboren flexibel; ze houden ervan om al hun zintuigen te gebruiken en vrij te ontdekken. Zij maken op een speelse manier kennis met yoga. Bij de oudere kinderen ligt de focus meer op het uitvoeren van de yogahoudingen. De thema’s die hier behandeld worden zijn bijvoorbeeld ‘zelfvertrouwen’ en ‘in je kracht staan’. 

In beide leeftijdscategorieën worden elementen van verhalen, muziek, verbeelding en visualisatie gebruikt in combinatie met traditionele yogatechnieken zodat er een bewegingservaring ontstaat die een positieve invloed op het leervermogen, de creativiteit en stressmanagement heeft.

Het doel van de verschillende oefeningen is om kinderen aan te leren hoe ze door lichaam en geest te verbinden hun eigen gereedschap voor welbevinden zijn. Zo kunnen ademhalingsoefeningen kinderen bijvoorbeeld helpen om angst en spanning te verlichten, een overactieve geest en lichaam te kalmeren, of de energie op te voeren als een kind lusteloos en moe is.

De visualisatie- en meditatieve oefeningen zijn goed voor het verbeteren van het concentratievermogen. Fysieke asana’s (houdingen) helpen bij het versterken van spierspanning en coördinatie.

Omdat yoga een individuele activiteit in groepsverband is, zonder enkel aspect van competitie, is het uitermate geschikt voor kinderen van verschillende niveaus en sportieve capaciteiten.

Yoga stimuleert kinderen om hun innerlijke potentieel te ontdekken in een niet-bedreigende omgeving en zich goed te voelen over zichzelf, zowel van binnen als van buiten.  

Schuiven naar boven