Aanbod

Heel lang geleden gingen mensen uit India de bossen in, om daar in alle rust het leven van dieren en planten te bestuderen. Zij zagen dat de dieren hun spieren soepel en sterk hielden door ze te rekken en te strekken. De mensen gingen deze houdingen nadoen. Daardoor werden zij soepel, sterker, konden ze zich beter concentreren en voelden ze zich fitter. Zo ontstond yoga. Nog steeds hebben veel yogahoudingen een dierennaam.

Van kinderen en tieners wordt veel gevraagd in onze maatschappij. Op school ligt de lat hoog en ook in hun vrije tijd hebben ze het druk. Er moet gepresteerd worden en de verwachtingen liggen hoog. Yoga biedt een moment van rust in de alledaagse hectiek. Kinderyoga onderscheidt zich van yoga voor volwassenen door de manier waarop de oefeningen worden aangeboden. Plezier speelt een grote rol! Verder worden elementen van verhalen, muziek, verbeelding en visualisatie ingezet, in combinatie met traditionele yogahoudingen en ontspanningsoefeningen.

Jonge kinderen maken op een speelse manier kennis met yoga. Er wordt gebruik gemaakt van verhaallijnen om de aandacht bij de oefeningen te houden en de houdingen zijn simpeler en minder spiergericht. Bij de oudere kinderen en tieners ligt de focus meer op het uitvoeren van series yogahoudingen. 

In de lessen is niet alleen aandacht voor yogahoudingen maar worden daarnaast thema’s behandeld zoals bijvoorbeeld emoties en de bijbehorende lichamelijke gewaarwordingen, zelfvertrouwen, de kracht van positieve gedachten en het gebruik van de ademhaling. Tijdens de lessen worden creatieve werkvormen toegepast, afgestemd op het thema en de leeftijdscategorie. De lessen eindigen met een fijne ontspanningsoefening. 

Mindfulnesstraining voor kinderen en jongeren

Mindfulness is bewust aanwezig zijn. Met behulp van de methode ‘Aandacht werkt!’ leren kinderen en jongeren hoe ze met vriendelijke aandacht en zonder oordeel, volledig aanwezig kunnen zijn in het nu. Hierdoor kunnen ze even stoppen, op adem komen en voelen wat ze nodig hebben op dit moment. Door hun binnenwereld goed te leren kennen, kunnen kinderen beter omgaan met de prikkels in de buitenwereld. Kinderen en jongeren ervaren meer zelfvertrouwen en een betere gemoedstoestand. Ze gaan blijer en veerkrachtiger door het leven.

De methode ‘Aandacht werkt!‘ van Eline Snel is een mindfulnesstraining die speciaal ontwikkeld is voor kinderen en jongeren. Het is een evidence basedtraining, gebaseerd op de mindfulnesstraining voor volwassenen (MBSR) ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn. Inmiddels oefenen meer dan een miljoen kinderen wereldwijd met ‘Aandacht werkt’. Alleen daartoe gecertificeerde professionals mogen de training geven.

Een mindfulnesstraining kan je leren om:

  • je beter te kunnen concentreren;
  • meer rust in je hoofd en in je lijf te krijgen;
  • je bewust te zijn van/omgaan met gedachten en gevoelens;
  • aandacht te hebben voor jezelf en je omgeving;
  • vriendelijker te zijn voor jezelf en anderen;
  • je zelfvertrouwen te versterken.

De mindfulnesstraining voor kinderen in de leeftijd van 5 t/m 12 jaar duurt 8 weken. De training is opgedeeld in acht thema’s. Iedere week gaan we met een thema aan de slag door ademhalings-, yoga- en bewegingsoefeningen. De minfulnesstraining voor jongeren t/m 16 jaar duurt 10 weken. Tijdens de training leren kinderen en jongeren hoe ze mindfulness toe kunnen passen in het dagelijks leven. De training is inclusief:

  • Een individueel intakegesprek met het kind of de jongere en tenminste één ouder
  • Werkboekje voor de training (voor kinderen van 8 t/m 12 jaar en jongeren)
  • Wekelijkse oudermail met uitleg over de les en tips voor thuis (voor kinderen)
  • Benodigdheden en wat te drinken tijdens de trainingen
  • De mogelijkheid tot een telefonisch evaluatiegesprek na afloop
Neem contact op voor meer informatie.

Yoga en mindfulness op school

Ook lessen op school zijn een mogelijkheid om leerlingen laagdrempelig in contact te brengen met yoga, meditatie en mindfulness. Eerder werden al lessen gegeven aan leerlingen van de Bonifatiusschool, OBS Buttinga, de Burgerschool, de Twine, de Regenboog, de Pionier, de Hoeksteen, de Rank, it Harspit etc. Op scholen voor voortgezet onderwijs kunnen yoga en mindfulness ook een waardevolle bijdrage leveren aan het algehele welzijn van leerlingen en de sfeer in de groep. Of denk aan een workshop rondom examenstress. Zowel eenmalige workshops als een lessenreeks behoren tot de mogelijkheden.

Neem contact op voor meer informatie.

Mindfulness in opvoeding en onderwijs

De training ‘Mindfulness in opvoeding en onderwijs’ is er voor ouders en leerkrachten, maar ook voor anderen die (professioneel) betrokken zijn bij het opvoeden van kinderen en jongeren. Opvoeden is een prachtige en ook een veeleisende taak. Deze mindfulnesstraining is geen opvoedcursus, maar draagt bij aan het bewustworden van jouw automatische reacties en patronen. Door even te stoppen en te zien wat er op dat moment eigenlijk écht gebeurt ontstaat er ruimte om te kiezen hoe je omgaat met wat er is. Op deze manier draagt de mindfulnesstraining bij aan:

  • Het opmerken en toelaten van wat er op dit moment is aan gedachten, gevoelens en lichamelijke sensatie. 
  • Echte aandacht hebben door vanuit een open en nieuwsgierige blik te kijken en te luisteren.
  • Beter omgaan met dagelijkse stressvolle gebeurtenissen en moeilijke situaties.
  • Het ontwikkelen van het vermogen om automatische reacties te herkennen en om te buigen tot een bewuste reactie.
  • Vriendelijkheid en begrip, zowel naar jezelf als naar het kind.
  • Goede zelfzorg, waardoor je meer ontspanning, helderheid, stabiliteit veerkracht en verbinding ervaart.

 

Neem contact op voor meer informatie.

Workshops

Naast de yogalessen en mindfulnesstrainingen, zijn er bij Yogamatties een aantal workshops te volgen.

Schatgravers

Schatgravers is een kaartspel. Het spel bestaat uit karweikaarten, dit zijn opdrachten die zijn verdeeld in prikkelende en levensomhelzende thema’s. De karweikaarten geven je oog voor de gewoon-bijzondere dingen van alledag. De speelse en zinnige opdrachten van de karweikaarten laten je het leven omhelzen.
Dat maakt dat er als vanzelf een grote glimlach op je gezicht komt, dat je ogen gaan fonkelen. De karweikaarten geven zelfinzicht, plezier en luchtigheid. Op de schatkaarten staan eigenschappen op om van en met elkaar te ontdekken. Door de hoeveelheid aan schatkaarten, 107 stuks, krijg je een compleet beeld van zowel je eigen capaciteiten als die van de andere spelers. Je zult tijdens het spelen merken dat dit spel je zelfvertrouwen versterkt, je verbindt met de andere spelers en dat je meer oog krijgt voor klein geluk. 

“WE DRAGEN ALLEMAAL ONZE EIGEN SCHATTEN EN DIE STAAN TE POPELEN OM ONTDEKT TE WORDEN”

Schateiland expeditie

Schateiland Expeditie is een methode om met deelnemers een eigen schateiland te ontwerpen. Kinderen kunnen zichzelf creatief uiten, in plaats van zichzelf alleen via praten onder woorden te brengen. Terwijl ze hun eigen eiland in kaart brengen, ontdekken kinderen hun eigen schatten en de schatten die ze graag willen versterken. Met behulp van de schateiland expeditie werken kinderen spelenderwijs aan zelfkennis en zelfvertrouwen.

Neem contact op voor meer informatie.

 

Schuiven naar boven